Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Kees Thijssen, het muzikale geweten van Cameleon

  Brabantse Wal / Roosendaal november 2013

  BW / Roosendaal
  november 2013

  Een spannende filmscène wordt plotseling een doldwaze klucht als de verkeerde muziek door de luidsprekers klinkt. Muziek heeft niet alleen een belangrijke functie in de bioscoop, maar ook bij Totaaltheatergroep Cameleon uit Steenbergen. Al ruim tien jaar is Bergenaar Kees Thijssen verantwoordelijk voor het muzikale aandeel in de voorstellingen. Die rolt bevalt hem prima. “Ik ben blij met hen en zij met mij.”

  Sinds 1990 trakteert Cameleon het West-Brabantse publiek op vermakelijke en smakelijke voorstellingen. Om het jaar wordt met een nieuwe voorstelling langs met name eetgelegenheden getrokken. Naast een heerlijk diner krijgen de bezoekers een variatie in dans, muziek, sketches, cabaret en zang voorgeschoteld. “Cameleon biedt vertier op de vierkante meter, dichtbij het publiek”, vat Kees samen. “Het publiek wordt ook echt bij de voorstelling betrokken. En dat is de spelers wel toevertrouwd.”

  Kruisbestuiving

  Kees zorgt voor de muziek onder de zangnummers en het instuderen van de liedjes. “Een aantal spelers schrijft de teksten. Daar ga ik dan mee aan de slag. Soms pas ik de tekst wat aan en dan gaat het weer terug. Het is een kruisbestuiving. Ik voeg het cement tussen de bouwstenen. Het mooie is, dat het echt een stuk wordt van twee mensen, van de tekstschrijver en van de muzikant.” Vervolgens werkt Kees de compositie verder uit. “Cameleon werkt met een begeleidingsband. Ik probeer zo goed mogelijk een echt orkest weg te zetten, maar alle instrumenten komen wel uit de computer. Ik kan m’n eigen klankkleur neerzetten.”

  Vrijheid

  De componist krijgt veel vrijheid van de theatergroep. “Je moet er alleen rekening mee houden dat de muziek gebruikt wordt door een cabaretgroep. De nummers moeten vrolijk of melancholisch zijn, maar mogen maximaal drie minuten duren. Voor elke seconde langer moet je een goede reden hebben. Door de liedjes niet te lang te maken, wordt de voorstelling snel en flitsend. En vind je als toeschouwer een nummer niet leuk, dan is hij zo voorbij”, lacht Kees.

  Stemmig

  In de voorstelling ‘Circus Flanz… Komt dat zien!!!!’ zitten zestien liedjes met vier solo’s. De algemene regie is in handen van Peter Hermans. Kees studeert met de groep de zangnummers in. “Het zijn meer acteurs dan zangers”, meldt Kees. “Ze kunnen wel zingen, maar de een beter dan de ander. Toch heb ik het voor elkaar gekregen dat ze drie- en vierstemmig zingen. In deze voorstelling zit zelfs een zesstemmig nummer. Dat wordt met twee verschillende koren gezongen: één op het projectiescherm en één op het podium. Dat is een verrassende combinatie. Soms kom ik tot de ontdekking dat ik het te moeilijk heb gemaakt, dan schakel ik een tandje terug. Een andere keer pakken ze een lastig stuk moeiteloos op.”

  In de watten

  Cameleon is met twaalf spelers een bescheiden gezelschap. “Daardoor kunnen ze bijna overal spelen”, aldus Kees. “Ze hebben aan een podium van een paar meter genoeg.” Het gezelschap tourt met theaterdiners door de regio. “Tussen de bedrijven door worden overheerlijke gerechten geserveerd. Ja, het publiek wordt echt in de watten gelegd”, besluit de Bergenaar.

  Hooggeëerd publiek!

  In ‘Circus Flanz… Komt dat zien!!!!’ worden de perikelen van een noodlijdend circus en haar excentrieke artiesten belicht. Het verhaal met een lach en een traan krijgt een onafwendbare en bizarre ontknoping. Hieronder de tourdata van het theaterdiner.

  • Woensdag 30 oktober: Zalencentrum De Raayberg, Bergen op Zoom
  • Woensdag 6 november: Hotel de Beurs, Dinteloord
  • Woensdag 20 november: Open repetitie, De Vaert, Welberg
  • Woensdag 15 januari: Restaurant Van der Hooft, Zevenbergen
  • Woensdag 22 januari: Restaurant de Commerce, Kruisland
  • Woensdag 29 januari: Woonzorgcentrum Avondvrede, Bergen op Zoom
  • Dinsdag 11 en woensdag 12 maart: Eetcafé Non Plus Ultra, Woensdrecht