Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Gijs de Rooij geeft Sint een podium

  Roosendaal november 2013

  Roosendaal
  november 2013

  Een voorstelling die kinderen van alle leeftijden een uur lang laat meeleven. Een voorstelling die in acht weken ingestudeerd wordt. Ga er maar aan staan! Gijs de Rooij krijgt het al tien jaar voor elkaar. Hij bedenkt en regisseert de Sinterklaasmusical die jaarlijks drie keer een uitverkochte Kring oplevert.

  De Sinterklaasmusical wordt in opdracht van het Sint Nicolaas Comité Roosendaal voor het vijftiende jaar op de planken gebracht door De Roosendaalse Comedie. In 2004 werd Gijs gevraagd het schrijversstokje over te nemen van Jac Linders. Hij nam tegelijk de regie op zich. “Voor mij is regisseren een alles-in-éénklus. Ik hou van schrijven, creëren, toneelspelen en lesgeven. Bij het regisseren komt alles waar ik van hou samen”, concludeert Gijs, die in 2009 zijn opleiding tot theaterregisseur afrondde. Hij regisseerde een aantal Roosendaalse producties en zet nu voor het tweede jaar de lijnen uit bij het A.M. de Jongtoneel in Nieuw-Vossemeer.

  Zeurpiet

  De Sinterklaasmusical speelt een belangrijke rol in het leven van de Roosendaler die in Bergen op Zoom woont. “Ik ben er dan ook al tien jaar met veel plezier mee bezig. Iedere productie is een leermoment voor mij. Zelfs na tien jaar heb ik nog steeds wensen en doelen voor ogen binnen mijn regie. In de loop der jaren zijn een aantal vaste karakters binnen de Sinterklaasmusical mij erg dierbaar geworden. Zeurpiet is zo’n dankbaar karakter. Zij is grappig en geeft tegengas, maar heeft het wel vaak bij het rechte eind.”

  Eerste kennismaking

  De Sinterklaasmusical is niet alleen vermaak. “Het is voor de allerkleinsten meestal de eerste kennismaking met de schouwburg. Die kennismaking moet dan ook leuk zijn.” Leuk is de voorstelling zeker en niet alleen voor kinderen. “Ik probeer ook altijd wat grapjes voor volwassenen in het verhaal te verwerken. Door de jaren heen leer je wat het publiek leuk vindt. Je moet er alleen goed rekening mee houden dat kinderen alles met de Sint willen delen. Je moet dus niet een boef in beeld brengen en hem dan een hele tijd niet meer laten zien. Dan willen de kinderen dat alleen maar aan de Sint vertellen en ontgaat hen de rest van het verhaal. Maar de voorstellingen moeten wel interactief zijn. Het is fantastisch om de kinderen mee te zien leven.”

  Kloppen

  Aan uitdagingen geen gebrek bij de Sinterklaasmusical. “Het verhaal, maar zeker ook spel, dans en zang, moet voor mij kloppen. Ik wil, als ik mijn ogen sluit, kunnen geloven wat ik hoor. En daarna wil ik kunnen geloven wat ik zie, om vervolgens te voelen dat het klopt. Bovendien moet de voorstelling zowel peuters als 8-jarigen aanspreken, maar ook hun ouders. Dat is best ingewikkeld”, erkent Gijs. “En ingewikkeld mag het verhaal nu juist niet zijn.” Dan is er nog de tijdsdruk. “Eind september moet het script rond zijn. Dan hebben we zestien repetities in acht weken om toneel, zang en dans in te studeren. In die tijd moeten ook de kostuums en decorstukken gemaakt worden. Het decor bedenk ik samen met Marco van Loon. We hebben geen decorploeg. De stukken maken we dus zelf, met behulp van Leon Basjes.”

  Origineel

  Gijs probeert telkens een originele draai aan de musical te geven. “Dat wordt wel steeds lastiger. Toen ik begon, was er nog niet zoveel op tv en in de bioscoop. Nu heb je de Club van Sinterklaas, het Sinterklaasjournaal, diverse films en grote shows”, verzucht hij. “Bovendien ben je gebonden aan een aantal regels. Het is traditie dat er iets mis gaat, maar uiteindelijk komt het altijd goed.” In de musical van dit jaar, ‘Sint in een nieuw jasje’, kijkt iedereen uit naar het Sinterklaasfeest, behalve de baas van Japie en Jopie. Zij vindt de Sint maar een schijnheilige, want ze heeft nog nooit één cadeautje van hem gekregen. Ondertussen komt Sinterklaas door Zeurpiet in zijn hempie te staan. De pieten zoeken wanhopig naar een oplossing. De kinderen in de theaterzaal kunnen Sinterklaas helpen door een (zelfgemaakt) spiegeltje mee te brengen. Op de website van het Sint Nicolaas Comité staat precies uitgelegd hoe zo’n spiegeltje gemaakt kan worden.

  Balletgroep

  Deze musical wordt gespeeld door negen acteurs van de Roosendaalse Comedie en twaalf dansers van balletgroep Dynamo-Roosendaal onder leiding van Hedwig van Wezel. De waardering voor de Sinterklaasmusical is groot. Vorig jaar eindigde de voorstelling in de top vijf van de landelijke wedstrijd om de Gouden Pepernoot. “Maar de musical moet er op de eerste plaats staan voor de Roosendaalse kinderen”, relativeert Gijs. “Gelukkig raken de drie voorstellingen steeds sneller uitverkocht en genieten de kinderen elk jaar opnieuw. Op de dag zelf ben ik erg druk met de regie rondom licht en geluid, samen met de medewerkers van de Kring. Ik kan pas echt genieten als ik de dvd terugzie. Dan ben ik trots op hetgeen we met z’n allen weer hebben neergezet en kijk ik al vooruit naar het volgende jaar.”