Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Aan tafel met…

  Brabantse Wal / Roosendaal Roosendaal Tholen september 2013

  BW / Roosendaal
  september 2013

  In een serie lunchgesprekken belichten we de mens achter de regionale topondernemers en -bestuurders. Aan Arn van der Vorst, directeur van Mepavex Logistics en Markiezaat Container Terminal (MCT) in Bergen op Zoom, de eer om als eerste aan te schuiven voor een smakelijk en onderhoudend tafelgesprek.

  De nu 61-jarige Arn groeide op in een katholiek arbeidersgezin in Breda. “Mijn vader zat in de bouw en hij hield mij en mijn jongere broer en zus altijd voor dat we maar goed moesten leren. ‘Dan loop je later niet, net zoals ik, in een overall’. Ik heb aan die woorden later nog vaak teruggedacht. Ik was zeker geen studiebol en heb met hangen en wurgen de opleiding werktuigbouwkunde aan de Middelbare Technische School afgemaakt.” De ondeugende glimlach op het gezicht en de talrijke anekdotes vertellen het leven van een geboren belhamel. Een levenslustig en ondernemend joch dat al snel wist wat hij niet wilde en tijdens de dienstplicht besefte waar zijn toekomst lag.

  Pas toen Arn in 1974 onder de wapenen moest, veranderde de vrijbuiter in een meer serieuze en ambitieuze kerel die snel doorkreeg dat de logistieke sector hem aansprak. “Ik was gelegerd in de toenmalige Pontonnierskazerne in Raamsdonksveer. Het beviel mij goed in het leger en door de diepe economische crisis beginjaren zeventig was er vrijwel geen werk te vinden. Na een verkorte opleiding werd ik beroepsmilitair. Ik gaf als instructeur logistiek en transport les aan dienstplichtige officieren en onderofficieren. Dat werk heb ik 13 jaar lang met heel veel plezier gedaan. Toen in de jaren tachtig de economie aantrok, zag je dat er in het bedrijfsleven een grote behoefte ontstond aan vakspecialisten in de sectoren Transport en Logistiek. Ik solliciteerde op een advertentie van Mepavex. Tot mijn verbazing werd ik door Do en Ans Meeus, die destijds aan het roer stonden van het Bergse transportbedrijf, aangenomen als logistiek manager. Toen ik in april 1987 bij hen in dienst trad, werkten er 6 medewerkers.” Door de jaren heen is Mepavex Logistics uitgegroeid tot een concern met 110 medewerkers. Op industrieterrein Noordland in Bergen op Zoom heeft het bedrijf negen grote magazijnen die samen 135.000 m2 bestrijken. Met een middelbare werktuigbouwkundige achtergrond bracht de militaire instructeur het tot directeur van Mepavex Logistics en de Markiezaat Container Terminal. “Dat heb ik vooral bereikt door altijd hard te werken. Daarnaast heb ik ook veel geluk gehad. Nu ik sta waar ik sta, ben ik ook anders tegen de woorden van mijn vader aan gaan kijken. Ik zie vanuit mijn functie de grote behoefte aan goed opgeleid technisch personeel. Ik zou bijna zeggen dat het momenteel een voorrecht is als je dagelijks je werk kunt doen in een overall. In de technische beroepen ligt ondanks de crisis volop werk.”

  Terwijl hij zich de heerlijke frisse vissalade goed laat smaken, vertelt Arn dat hij naast zijn werk diverse andere bezigheden heeft. “Ik woon sinds 1987 met mijn gezin in Bergen op Zoom. Mijn echtgenote Jopie heeft mij als ondernemer altijd gesteund en zij had begrip voor mijn drukke leven. We hebben twee zoons en ik zie in hen veel terug van mijzelf.” Arn was van kinds af aan verknocht aan de scouting. Daar leerde hij Jopie ook kennen. “Daarnaast besteedde ik veel tijd aan lange afstand lopen bij atletiekvereniging Olympia in Halsteren. Een paar slechte knieën zorgde ervoor dat ik met hardlopen moest stoppen. Om toch mijn energie kwijt te kunnen besloot ik een racefiets te kopen. Vier maanden later beklom ik al drie keer achter elkaar de Alpe d’Huez. Mijn motivatie haalde ik uit het feit dat kort daarvoor mijn boezemvriend op 58-jarige leeftijd was overleden aan kanker. Wij waren even oud en trokken al vanaf de kleuterschool met elkaar op. Feitelijk ongetraind en puur op karakter heb ik die missie volbracht. Nu fiets ik bij RTC de Pedaleurs en sinds kort hebben we het Mepavex Cycling Team opgericht. Met dat team heb ik half september de Mont Ventoux beklommen. Die teamspirit, daar geniet ik van.”

  Je zou denken dat er bij iemand met zo’n drukke baan, een gezin en diverse hobby’s niets meer bij kan in een etmaal. Arn van der Vorst bewijst het tegendeel, want hij weet ook nog tijd te vinden voor een kookclub. “Kokkerellen is mijn passie. Ik ben met name verzot op Italiaanse gerechten en ik kook graag en uitgebreid voor grote groepen vrienden. Dat Bourgondische heb ik ook wel van thuis meegekregen.” Dat hij ook op bestuurlijk niveau nog tal van functies bekleedt, zoals het voorzitterschap van de Brabantse en Zeeuwse Wergeversorganisatie (BZW) kring Brabantse Wal en de werkgroep logistiek binnen de Strategic Board, noemt de gedreven ondernemer zo maar tussen neus en lippen door. “Of ik ook nog wel eens tijd kan vinden voor vakantie?”, herhaalt Arn de vraag. “Jazeker. Ik ga het liefst op stedentrip. Zo maar lekker even een paar dagen er tussenuit om mooie steden te bezoeken. Als ik met pensioen ga, zou ik er graag met Jopie op uit trekken met een eigen camper. Ik kijk daar nu al naar uit, maar aan stoppen met werken moet ik echt nog niet denken hoor. Er liggen nog zoveel uitdagingen te wachten, zoals bijvoorbeeld de realisatie van een compleet nieuwe en moderne containerterminal aan de Bergse haven. Jopie zou er volgens mij ook niet gelukkig van worden als ik hele dagen thuis zou komen te zitten…..haha.”

  Ook in deze editie