Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Dierenadoratie

  Brabantse Wal / Roosendaal Roosendaal Tholen oktober 2013

  BW / Roosendaal
  oktober 2013

  Ik zeg u op voorhand dat ik niet solliciteer naar een prominente plaats op de kieslijst van de Partij voor de Dieren. Ik vind die Marianne Thieme een schat van een meid, maar om nu dag in dat uit als een hijgende poedel aan een riempje met deze ambitieuze dierenbeschermster mee te sjokken gaat mij iets te ver. Maar dat laat onverlet dat ik respect heb voor deze beschermengel voor het dierenrijk.

  Eerlijk gezegd ben ik geen echte dierenvriend. Ik zal overigens geen vlieg kwaad doen hoor en als ik een beestje in nood kan helpen, zal ik dat zeker doen. Maar met de adoratie van dieren die ik om mij heen zie, heb ik helemaal niets. Zeker nu de nationale Dierendag weer voor de deur staat, wordt er flink uitgepakt om honden, katten en andere dieren nog eens extra te verwennen. Mensen slaan daar in mijn optiek soms volledig in door. Neem nou bijvoorbeeld ons eigen gezinnetje. We hebben twee jonge katten en er is voor die beestjes een inventaris aangeschaft waar een gemiddelde starter op de woningmarkt alleen maar van kan dromen. Er is bijvoorbeeld een krabpaal aangeschaft die qua omvang de vergelijking met de gemiddelde attractie in een pretpark glansrijk doorstaat. Bloedirritant als zo’n mormel je ‘s ochtends vroeg vanaf de derde etage van zijn riante verblijf lijkt uit te lachen, omdat het baasje weer door weer en wind naar zijn werk moet.

  De dieren zelf kunnen daar natuurlijk niets aan doen, maar ik vraag mij in alle nuchterheid af wat mensen beweegt die helemaal doorslaan in, wat zij omschrijven als dierenliefde?

  Doe je je chihuaha bijvoorbeeld een plezier als je hem uitdost in de nieuwste kledinglijn voor honden? Zit een cavia te wachten op een bezoekje aan de schoonheidssalon, inclusief een pedicurebehandeling? Wil een kanariepiet wel wekelijks worden bijgeschaafd door een speciaal daarvoor opgeleidde zangpedagoge?Terwijl het gemiddelde kind tegenwoordig voldoende heeft aan een spelcomputer of iPad, daar ligt de huiskamer heden ten dage bezaait met allerlei speelgoed voor onze huisdieren. Ik hoorde laatst al iemand in de rij voor de kassa van de supermarkt zeggen dat ‘haar golden retriever niet meer wist wat zij nu voor haar volgende Dierendag nog moest vragen. Zij heeft alles al’, orakelde de dame in kwestie. Wat sneu voor die reu, mompelde ik in mezelf. Ik hoop dat het alle dieren in de hele wereld heel erg goed gaat, maar vergeeft u mij dat ik me afzijdig houd van de sterk doorslaande dierenadoratie die op 4 oktober weer tot ongekende hoogte zal stijgen. Weet u trouwens al wat voor feestmaal u Blackie, Wodan, Fifie of hoe uw troeteldier ook mag heten, voor gaat zetten? Kan nog een heel probleem zijn, vooral bij vegetarische huisdieren.

   

  Rien Tholenaar

  Lees verder in het magazine