Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Lichtpuntjes

  Brabantse Wal / Roosendaal Tholen december 2013

  BW / Roosendaal
  december 2013

  Kerstmis nadert met rasse schreden en dat betekent werk aan de winkel. Het is bij ons in huis immers nooit de vraag óf er een kerstboom komt, maar wel wát voor een. Ik heb de afgelopen jaren al van alles voorbij zien komen. Van blauwspar tot kunstboom en van een kamerplantformaat tot metershoge joekel.

  We gaan de laatste jaren altijd voor een kleintje, maar wat in zo’n megagroot tuincentrum klein lijkt, is in je woonkamer toch altijd nog redelijk kolossaal. We nemen er wel altijd een zonder kluit. Van het idee dat je de boom na Kerstmis prima in de tuin kunt planten, zijn we na diverse mislukte pogingen afgestapt. Door de lange winters van de afgelopen jaren was het vaak al bijna Pasen voor je überhaupt een spade in de grond kon krijgen en de keren dat het wel lukte om de boom direct te planten, zag je onze trotse blauwspar razendsnel veranderen in een trieste bruinspar. Zo dood als een pier kon ik de jonge aanplant dan alsnog afvoeren. Daar ben ik dus maar mee gestopt.

  Misschien heeft het te maken met mijn onhandigheid of met een stukje ongeduld, feit is dat mijn taak zich beperkt tot het in een mand of emmer plaatsen van de kerstboom en hem op de juiste positie in ons huis neerzetten. Het aankleden van de boom en gepruts met allerlei kerst-versiering en zeeën van lichtjes is niet aan mij besteed. Sterker nog, dat doen vrouw- en dochterlief het liefst als ik niet in hun nabijheid ben. De spanning kan tijdens dat ritueel namelijk weleens zo hoog oplopen, dat de lampjes al spontaan gaan branden terwijl de stekker er nog niet in zit. Onze kerstboom is reeds aangeschaft en de kerstspullen zijn al van de vliering gehaald. Ik kijk nu al uit naar die jaarlijkse zoektocht naar dat ene lampje dat los blijkt te zitten, waardoor ze het alle 275 niet doen. Ook het uit de knoop halen van die meterslange lichtsnoeren blijft voor mij een hoogtepuntje.

  Dus vanaf nu loop ik ‘s avonds weer als een geroutineerde koster door de kamer om alle waxinelichtjes en kerstlampjes aan te steken. Aan het eind van de avond volgt zo’n zelfde ritueel om de sfeerverlichting te doven. Voor mensen zoals ik is er echter één troost, het is maar een paar weken op een jaar dat je moet dealen met een stal vol vreemde gasten en een potsierlijk opgetuigde spar. Laat 2014 het jaar worden van meer positivisme en nieuwe perspectieven, dat zal voor iedereen een bron van verlichting zijn. Ik wens u fijne feestdagen.

  Rien Tholenaar

  Lees verder in het magazine