Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • “Ik hoef niet per se de hoofdrol”

  Tholen augustus 2013

  Tholen
  augustus 2013

  Op de planken staan en mensen vermaken, Nienke Langenhuizen doet niets liever. Dansen, zingen, toneelspelen, de zestienjarige uit Poortvliet heeft het allemaal in de vingers. Met haar vwo-examens nipt achter de rug, stort zij zich nu op de realisatie van haar musicaldroom. “Het belangrijkste is nu dat ik mij verder ontwikkel en blijf groeien.”

  Het liefst was zij deze groeifase komend schooljaar gestart bij het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Het liep anders. “Ik ben nog te jong”, zucht Nienke. Haar auditie voor de musicalopleiding verliep prima, blikt zij terug. “Maar de toelatingscommissie oordeelde uiteindelijk dat ik niet oud genoeg was. Ergens was het ook wel te verwachten. Ik ben zestien en je stembanden zijn op je achttiende pas volgroeid. Maar het was het proberen waard, toch?”, stelt ze nuchter. Uit het veld geslagen is het jonge multitalent zeker niet. “Ik begin nu, zoals geadviseerd, aan de vooropleiding, ook in Brussel. Ik kan er alleen maar van leren.”

  Grote shows

  Het musicalgenre wordt weleens omschreven als de ‘triatlon van de podiumkunsten’. In dat geval valt Nienke in de categorie van ‘goedgetrainde atleten’. Het draait bij haar dan ook al jaren om twee dingen: musical en school. Dat werd nog intenser toen zij in 2011 werd geselecteerd voor een grote kindershow van Studio 100. Als zangeres stond zij plots op het podium met onder meer Piet Piraat en Mega Mindy en genoot met volle teugen van de theaterwereld. “Het is echt geweldig om al die kinderen in hun Mega Mindy-pakje of verkleed als Piet Piraat te zien meedansen en zingen. De shows zijn zo leuk om te doen. Ik geniet ervan als ik anderen in de zaal zie genieten. Daar doe ik het voor.” Nienke bemachtigde een vaste plek in het koor en laat sindsdien van zich horen in onder meer de grote themashows van Studio 100. Vijf keer per week reist zij af naar BelgiĆ« om te trainen op het gebied van dans, zang en toneelspel. “Ik heb het geluk dat leren mij redelijk makkelijk afgaat. School vormde dus de afgelopen jaren geen probleem. Slapen kon ik bovendien in de auto. Het viel op die manier allemaal best goed te combineren.” Of dat zo blijft, is nog even bekijken, weet Nienke. “Ik ga straks bij een vriendin in Brussel inwonen. Mijn situatie verandert flink, dus het is nog even afwachten hoe het allemaal gaat uitpakken.”

  Spel verbeteren

  De Poortvlietse beseft goed dat de theaterwereld klein is. De kans om fulltime aan de slag te gaan met musicals acht zij niet groot. “Daarom wil ik ook later fiscaal recht gaan studeren. Totaal iets anders, maar ook heel interessant. Het is een vakgebied wat blijft veranderen en die dynamiek boeit mij. Ik hou van afwisseling.” In de Belgische hoofdstad wil zij eerst haar creatieve talenten verder ontwikkelen. “Er wordt tijdens de vooropleiding gericht gewerkt aan je persoonlijke kwaliteiten. Dat spreekt mij erg aan. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn spel flink verbeterd kan worden, daar heb ik nu eenmaal de minste ervaring in.” Volgend jaar hoopt zij alsnog toegelaten te worden op het conservatorium in Brussel. Het alternatief, de hbo-opleiding in Tilburg, spreekt haar namelijk een stuk minder aan. “Dat is veel meer commercieel gericht. Dat blijkt ook wel uit hun website, waarop staat welke oud-studenten nu schitteren in Joop van den Ende-producties. Daar is niks mis mee, maar ik wil niet opgeleid worden tot een ‘Joop van den Ende-poppetje’. Ik zoek liever een andere weg om mijn doel te bereiken. Ik wil mezelf verbeteren, zodat theaterproducers mij uiteindelijk kiezen vanwege mijn musicalprestaties. Ik hoef ook niet per se de hoofdrol in een grote musicalproductie. Een bijrol lijkt me ook al geweldig om te doen. Als ik maar op het podium mag staan”, besluit Nienke vastberaden.

  Tekst en foto’s Bregje van Gurp

  Ook in deze editie