Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • “Wij geven altijd onze eerlijke mening over elkaars werk”

  Tholen november 2013

  Tholen
  november 2013

  Zes jaar lang lag de focus van Jan Rens op één ding: verbouwen. De oud-Tholenaar droomde altijd al van een huis op Schouwen en toen die mogelijkheid zich voordeed, was de beslissing snel gemaakt. Voor het opknappen van zijn ‘jeugddroom’ moesten wel concessies worden gedaan. Zo bleef er weinig tijd over voor zijn vrije glas- en lood-werk. “Maar dat wordt binnenkort goedgemaakt”, steekt hij van wal. Samen met echtgenote Veronie (bronzen sculpturen) en dochter Inge (sieraden) stelt Jan vanaf 24 november zijn nieuwste kunstwerken tentoon in hun galerie ZeeUwArt in Renesse. “We waren al langer een familie-expositie van plan. En nu gaat het er eindelijk van komen!” 

  Bezoekers worden getrakteerd op een expositie vol bronzen sculpturen, bijzondere sieraden en kleurvolle glasobjecten. “We komen uit een creatieve familie”, vertelt Veronie. “We hebben bijvoorbeeld ook familieleden die schilderen.” Hun zoon Dennis toont zich op een andere, creatieve wijze. “Hij heeft een eigen cateringbedrijf en verzorgt tijdens de opening de culinaire kant. Zo wordt het écht een familie-expositie”, lacht ze. Veronie staat in Tholen en omstreken vooral bekend om haar bronzen werken. “Ik begon met sculpturen in klei, maar ben later overgestapt op brons. Dat bevalt al twaalf jaar prima. Ik hou van ruwere kunst, het hoeft van mij allemaal niet zo strak en glad.

  Eerlijk en direct

  Een opmerking waar Inge en Jan zich niet bij aansluiten. “Op dat gebied zitten mijn vader en ik meer op één lijn”, geeft de sieradenontwerpster aan. “We zijn toch meer gericht op de wiskundige kant van het creëren. Het moet allemaal exact kloppen.” Een karaktertrek die Inge niet altijd heeft gehad, voegt zij er glimlachend aan toe. “Toen ik op de vakschool Schoonhoven leerde voor goudsmid, was mijn vader best kritisch. Ik had zeker een voordeel met creatieve ouders, want ik kon altijd met hen brainstormen over ideeën. Maar mijn opdrachten worden door pap echt bekeken met een liniaal erbij. Moest iets 7 mm zijn en het was 6,9 mm, dan kreeg ik commentaar. We zijn allemaal direct en eerlijk tegenover elkaar, dus dat was geen probleem. Dat is nu nog steeds zo. We geven altijd onze mening over elkaars werk. Al had ik destijds wel iets van ‘Ik heb toch een voldoende? Wat maakt een tiende millimeter nou uit?’. Toch had hij gelijk. Een tiende millimeter verloop is veel bij secure, fijne werken, zoals sieraden. Dat zie ik nu zelf ook. Zoiets moet je leren.”

  Creëren

  Inge koos op jonge leeftijd al voor een creatieve carrière. “Dat wist ze eigenlijk al op haar twaalfde. En dat is nooit veranderd”, blikt haar moeder terug. Inge: “Ik heb mijn ouders altijd creatief bezig gezien, dat zat ook in mij. Ik wilde iets ambachtelijks, iets creëren. Dat trok mij enorm aan, al wist ik destijds nog niet precies wat. Al had ik ook interesse in architectuur. Tot ik erachter kwam dat je daarbij dagen achtereen achter een computer moet zitten. Dat is niets voor mij.” De creatieve wereld lonkte ook vader Jan stiekem al van jongs af aan. “Maar vroeger waren dat ambachten die je niet koos als baan. Ik ben dan ook een andere kant opgegaan, al ben ik altijd blijven schilderen en tekenen. Maar het is wel de reden waarom ik op mijn vijftigste alsnog naar de kunstacademie ben gegaan. Uiteindelijk moet je toch je hart volgen.” De uiteenlopende werken van de familie Rens zijn vanaf zondag 24 november tot 6 januari te bezichtigen. De opening wordt verzorgd door buurvrouw (en voormalig pastor in Tholen) Gemma Verlijsdonk. De galerie is geopend van vrijdag tot en met maandag van 13.00 tot 17.30 uur of op afspraak.

  www.zeeuwart.nl