Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Achteraf bekeken

  Uw Regio mei 2017

  Uw Regio
  mei 2017

  In grote delen van Afrika dreigen honderdduizenden te sterven door een schrijnend tekort aan schoon drinkwater en voedsel. In het Midden-Oosten weet al jarenlang niemand meer wie nu eigenlijk tegen wie vecht en waarom dat is. Geradicaliseerde strijders van IS slaan waar en wanneer ze maar willen vernietigend toe. De flamboyante Donald Trump en zijn onvoorspelbare evenknie uit Noord-Korea Kim-Jong-un spelen met hun machtige kernwapens een levensgevaarlijk spelletje Stratego. Engeland maakt zich via BREXIT los van Europa. Frankrijk rekent keihard af met de gevestigde politieke orde. Kortom: je kunt wel stellen dat er hier en daar wat aan de hand is in de wereld. En, waardoor is ons land al wekenlang in rep en roer? Jawel, door de komst van twee panda’s die zijn overgevlogen uit China.

  Laatst ving ik een fragment op uit het achtuurjournaal en ik schrok me een hoedje. Een enorm vliegtuig van de KLM werd omringd door talloze auto’s met zwaailichten ingehaald op Schiphol. De link naar een nieuwe terreurdaad was door mij snel gelegd. Zoveel hulptroepen trommel je immers niet op voor zomaar een ballorige passagier. Mijn angst maakte echter snel plaats voor schaamte toen ik van de bloedserieuze verslaggever begreep dat het om het feestelijk onthaal van Xing Ya en Wu Wen ging. De arme reuzepanda’s werden niet veel later in een kooi een hangar vol met opgewonden ‘dierenliefhebbers’ binnengereden. Als dat niet de ultieme pandadroom is…..

  De droevige blik van de twee zwart-witte troetelberen uit Azië gaf treffend weer hoe triest het met ons welvarende landje is gesteld. Zeker als je daarbij in ogenschouw neemt dat er naar verluidt al zo’n 15 jaar door ons koningshuis en de regering stevig is onderhandeld om de komst van Duo Penotti voor elkaar te krijgen. In al mijn ondeugendheid denk ik dat men deze landelijke mascottes straks in gaat zetten als de verbale strijd tussen lichte en donkergekleurde Nederlanders weer eens oplaait. Met een beetje creativiteit lanceer je als lokaal Sint-Nicolaascomité immers zomaar de ‘panda piet’.

  Wat zou die arme Marianne Thiemen met haar Partij voor de dieren hier wel niet van denken? Ik begreep laatst dat zij hoogst persoonlijk alle partijleden die rondreden in een Jaguar, Kever, Lelijke Eend of Fiat Panda heeft geroyeerd. Zelfs als je als fractielid het lef hebt om een keer in je kantoor te lopen ijsberen ben je de sigaar.

  Ik hoop oprecht dat Ya en Wen zich hier snel aan zullen passen. Het zal ook voor hen immers flink wennen zijn om te leven in een land waar het eigenlijk het hele jaar door helemaal nergens over gaat….

  Rien Tholenaar

  Lees verder in het magazine