Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Duik in de natuur: de exotische onderwaterwereld van de Oosterschelde

  Uw Regio juli 2017

  Uw Regio
  juli 2017

  Snotolf, paardenanemoon, dodemansduim, zeekatten, weduwerozen: gaat er bij u al een lampje branden? In de achtertuin van uw regio zijn heel veel mooie dingen te vinden. In de Oosterschelde bijvoorbeeld, het grootste en natste nationaal park van Nederland, wemelt het van de planten en dieren met de meest exotische namen. “We hebben hier op het eiland Tholen echt prachtige duikplekken. De Blokken bij Gorishoek bijvoorbeeld of de Veerweg bij Stavenisse”, vertelt duikinstructeur Koos Bosters.

  Volgens hem komen duikers speciaal uit binnen- en buitenland naar Tholen om van de prachtige onderwaternatuur te genieten. Wat hem betreft is de slogan ‘Duik in onze natuur’ die als promotie voor het eiland Tholen wordt gebruikt, helemaal op zijn plaats. “Vergeet ook de vele faciliteiten die we op Tholen hebben niet”, tipt Koos. “Steeds meer campings op Tholen bieden speciale arrangementen aan of maken een speciale (sanitaire) ruimte waar duikmaterialen gespoeld kunnen worden.”

  Opleiding

  Beginnende duikers beginnen met een duik in het zwembad. Al snel gaat Koos met zijn leerlingen het open water in. “Bij de Bergse Diepsluis bij de Oesterdam in Tholen is geen stroming. Een ideale locatie om met leerlingen te duiken, eigenlijk in alle weersomstandigheden. Dus ook in de winter.”

  Om te kunnen duiken heb je heel wat spullen nodig. Naast een goed duikpak, schoenen en handschoenen zijn een duikmasker, snorkel, vinnen, ademautomaat en persluchtfles nodig. “Je moet van tevoren echt goed nagaan of je alles bij je hebt, want je kunt echt niet zonder,” vertelt Koos. Om te voorkomen dat je met lege handen aan de dijk staat, adviseert hij een lijstje te maken wat je kunt afvinken.

  Gestructureerd

  Om zo veilig mogelijk te duiken werken duikers volgens een vaste procedure. “Voor een duik van een uur, reken ik drie uur”, geeft Koos aan. “Duiken doe je in principe altijd met z’n tweeën. Je kunt elkaar helpen waar nodig, maar je kunt de ander ook wijzen op dingen die je onder water tegenkomt. Met z’n tweeën is het gewoon leuker!” Na het aantrekken van de duikuitrusting voeren de duikers een buddycheck uit. “Kun je je loodgordel in een vloeiende beweging lostrekken? Zit de band achter je duikfles goed vast, zodat die niet ergens achter kan blijven haken? Geeft je ademautomaat de juiste waardes aan?”

  Onvergetelijk

  Het is moeilijk om uit te leggen hoe het is om te duiken. Onder water ademen, gewichtloos zweven, de ultieme stilte en de prachtige natuur. Alle factoren bij elkaar zorgen voor een schitterende ervaring. “Neem gewoon eens een proefles”, adviseert Koos. “Ik weet zeker dat je zo verkocht bent!”

  Arno Jansen uit Tholen

  “Heerlijk om een duik te nemen na een lange werkdag”

  In 1982 maakte Arno Jansen zijn eerste duik. “Ik zat bij de scouting als zeeverkenner en zag op tv series over duiken. Dat heeft mij wel geïnspireerd.” Hij haalde verschillende duikbrevetten bij de Thoolse duikvereniging De Snotdolf en haalde bij de NOB zijn instructeursbrevet. Arno heeft ook wel in het buitenland gedoken, in Egypte en Maleisië bijvoorbeeld, maar wat hem betreft is de Oosterschelde al exotisch genoeg. “Je hebt bijvoorbeeld de sepia’s. Die komen in een bepaalde periode de Oosterschelde op gezwommen om te paren. Dat zijn hele geinige beestjes om te zien.” De aanschaf van duikmaterialen is relatief duur. “Als je materiaal koopt van goede kwaliteit gaat het echter jaren mee”, vertelt Arno. “Sommige materialen gebruik ik al 35 jaar.”

  Andy van de Velde

  “Als je tot rust wilt komen moet je gaan duiken”

  Varen, snorkelen, zwemmen: zijn hele leven is hij al rond, in en op het water te vinden. Toen een vriend hem vijf jaar geleden uitnodigde voor een proefles was hij verkocht. Andy van de Velde kan uren vertellen over zijn hobby. “Toen ik voor het eerst ging duiken viel ik van de ene verbazing in de andere. Dat er zo veel moois te zien is! Het is echt een sport om bijzondere dieren onder water op te sporen. Daarvoor hoef je trouwens echt niet meters diep te duiken. Ook op vijf meter diepte is al genoeg interessants te zien.” Volgens Andy moet je je tijdens het maken van een duik volledig concentreren op waar je mee bezig bent. “Het is een sport waar je veiligheid hoog in het vaandel moet hebben staan. Dat is ook de reden dat ik altijd met iemand anders ga duiken. Als je van kleine dingen kan genieten, moet je gaan duiken”, verzekert hij. “Het is het echt prachtig!”

  Lees verder in het magazine