Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • “Met fantasie kan je alle kanten op”

  Uw Regio mei 2017

  Uw Regio
  mei 2017

  “Er bestaat een onzichtbare macht die de wereld aanstuurt en manipuleert. Als je een beetje onderzoek doet, kom je er snel achter dat het eigenlijk niet de politici zijn die aan de touwtjes trekken. Het draait allemaal om machtsspelletjes, gedreven door geld en ego’s”, steekt Henk Witjes van wal. Die gedachte inspireerde hem tot het schrijven van zijn allereerste roman: De Idealisten. Het boek werd zaterdagmiddag 25 maart officieel gepresenteerd in zijn ‘thuishonk’: het vestzaktheater van ’t Zwijnshoofd in Bergen op Zoom.

  Het verhaal introduceert Dries, een positieve idealist die in contact komt met Valentino. Hij is een extremist die er alles aan doet de westerse welvaart veilig te stellen. In zijn ogen is er geen plaats voor mensen die niet mee kunnen in de samenleving. “Het boek heeft zeker een filosofische inslag”, vertelt de auteur verder. “Dat past nu eenmaal bij mij. De Idealisten kent verschillende lagen die uiteindelijk in elkaar vloeien. Het was een heel gepuzzel om het op de juiste wijze uit te bouwen en daar is dan ook de meeste tijd in gaan zitten. De keuzes die de personages maken moeten namelijk wel geloofwaardig blijven. Anders mis je een spanningsveld. Het is niet zomaar een sprookje. Ik wilde een roman schrijven, die werkelijk zou kunnen gebeuren. Juist door dát gevoel van realiteit zet je mensen aan het nadenken.” De Bergenaar wil enerzijds waarschuwen voor extremistisch idealisme, maar wel met voldoende positieve elementen in het verhaal. “Kwaliteit wordt door sommigen gezien als een economische waarde. Maar échte kwaliteit gaat niet om geld. Het zit in wederzijds vertrouwen, we hebben elkaar nodig. Mensen lijken hiervoor te zijn afgestompt. Zodra we leren van elkaar, luisteren naar elkaar en vooral eens eerlijk naar onszelf durven te kijken, dan zou de wereld er heel anders uit kunnen zien. Als lezers die boodschap meekrijgen, zou dat heel mooi zijn”, knikt Witjes.

  Het proces van het schrijven van een roman is de oud-onderwijzer bevallen. “Sterker nog, ik heb er werkelijk van genoten. Het idee van dit boek sudderde al een paar jaar, maar na mijn pensionering kreeg ik er écht de tijd voor. Ik ging ’s ochtends wandelen om mijn hoofd leeg te maken en kreeg meestal vanzelf inspiratie. Gebeurde er niets, dan schreef ik ook niet. Zo heb ik op mijn gemakje de personages bedacht en uitgediept.” Witjes zoekt al heel zijn leven de creativiteit op. “Het is een manier om mijn gevoelens en gedachten te uiten”, vertelt hij verder. Zo heeft hij ook een gedichtenbundel op de plank liggen, stond jarenlang als toneelspeler op de planken en is als tekstbewerker/regisseur betrokken bij de MusiCompany. “Zo ben ik ook aan de slag gegaan met het script voor Legally Blonde. Deze musical wordt door de Musicompany van 22 tot en met 25 juni in stadstheater De Maagd voor het voetlicht gebracht. Daarnaast ben ik alweer begonnen aan een tweede roman. Dat wordt geschreven in een compleet andere stijl. Ik vind die afwisseling heerlijk. En ik leer stiekem ook telkens wat over mijzelf. Onbewust stop je toch eigen karaktereigenschappen in de personages. Dat merk je pas als je terug gaat lezen, wat je geschreven hebt. Dat is misschien wel het meest bijzondere wat ik tijdens dit proces geleerd heb. Met fictie, fantasie kan je alle kanten op. Het was niet de bedoeling om er iets autobiografisch in te stoppen, maar mensen die mij kennen en het boek lezen, zullen vast ontdekken wat ik bedoel.”

  Lees verder in het magazine