Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • “Hoe mooi is het om werkzaam te zijn in de recreatieve poort van Steenbergen!”

  Uw Regio juli 2017

  Uw Regio
  juli 2017

  Waterpoort is een fantastisch mooi gebied, maar niet iedereen ziet dat. Hoe geef je zo’n gebied de aandacht die het verdient? Dat is de vraag die de deelnemers aan het samenwerkingsproject zichzelf stellen. Er zijn genoeg ideeën om het gebied op de kruising van de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland beter op de kaart te zetten. Het kan anders, mooier, leuker, maar meestal stopt het daar. Waterpoort probeert de krachten van iedereen die in het gebied woont, werkt en recreëert te bundelen om het aanbod zo compleet mogelijk te maken.

  Waterpoort-ambassadeur Dirk-Jan van Weezel weet wel waarom mensen naar Waterpoort zouden moeten komen: “Als je vanaf het Volkerak de Steenbergse Vliet opvaart kom je in een prachtig stukje natuur terecht. Dat geldt trouwens niet alleen voor recreanten. Veel mensen uit de regio zelf weten niet hoe mooi hun eigen achtertuin is. Dat wil ik graag veranderen.”

  Ambassadeur

  De havenmeester van de gloednieuwe haven van Steenbergen volgde een vierdaagse masterclass aan de Waterpoort Academy. “Als ambassadeur maak je deel uit van een netwerk. Door samen te werken kunnen we onze krachten bundelen en het aanbod nog completer maken.”

  De haven van Steenbergen heeft tijdens het afgelopen winterseizoen een grote metamorfose ondergaan en is enkele weken terug heropend. De toekomst ziet er volgens Dirk-Jan rooskleurig uit. “Er is wel wat aan de hand in de jachthavenwereld. Veel havens kampen met een dalende bezettingsgraad. Steenbergen gaat wat dat betreft tegen de trend in. De bezetting ligt op 95 procent. Ik denk dat we een goed product voor een nette prijs leveren. Dat wordt gewaardeerd”, stelt hij tevreden vast.
  De Steenbergse haven ligt centraal op loopafstand van diverse horeca en een divers winkelgebied. De uitreiking van de blauwe vlag – een internationale milieuonderscheiding voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu – bij de heropening, is de kroon op de verbouwing .

  Compliment

  “Recreatie staat bij de gemeente Steenbergen hoog op de agenda”, complimenteert Dirk-Jan. “Er wordt daarom flink geïnvesteerd om Steenbergen te profileren als ‘de hoofdstad van Waterpoort’. Je hebt toch een partij zoals Waterpoort nodig die er als een paraplu boven hangt. Anders gaat iedereen weer zijn eigen weg, net als vroeger.”

  Traditie

  Naast het opleiden van meer ondernemers in de toeristische sector tot gastheer of ambassadeur zijn er meer plannen. Zo is 2017 uitgeroepen tot ‘het jaar van de biet’. In oktober komt een mooi stukje historie weer tot leven. In Zierikzee gaat dan namelijk de traditionele Bietentocht van start. Vroeger werden tijdens de Bietentocht de geoogste suikerbieten met platbodems vanuit Schouwen-Duiveland naar de suikerfabrieken in West-Brabant gebracht. Dit najaar is de haven van Steenbergen het eindpunt van de tocht.

  Over Waterpoort

  De samenwerkingsovereenkomst Waterpoort werd vorig jaar door de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland en Zeeland, waterschap Brabantse Delta en andere publieke en private partijen ondertekend. Rondom de thema’s water, delta-natuur, landschap en erfgoed worden concrete projecten opgezet die bijdragen aan een grotere regionale bedrijvigheid. De gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Goeree-Overflakkee, Steenbergen en Tholen zijn bij Waterpoort aangesloten.

  Lees verder in het magazine