Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • “Dit is de mooiste droom van elke thuisbrouwer”

  Uw Regio juli 2017

  Uw Regio
  juli 2017

  “Dat Brand als grootste brouwerij van speciaal bieren mij uitkiest met de beste Session IPA. Je kunt het jezelf niet voorstellen!” Hobbybrouwer Jeroen Free uit Bergen op Zoom kan er nog steeds niet over uit. In mei won hij met zijn Session IPA voor de tweede keer de Brand Bierbrouwwedstrijd. “De kunst is om een bier te maken waar Brand de markt mee op kan. In mijn Session IPA – een fris bier met een tropische geur en zachte bitterheid – zien ze blijkbaar toekomst.”

  Sinds 2015 kunnen bierliefhebbers op het terras, in het café of in de supermarkt terecht voor Jeroen’s IPA; een fris, citrusachtig bier met ca. 7% alcohol. Met dit bier pakte Jeroen in 2014 de zege. “Deze zomer is het ook in een blikje verkrijgbaar: speciaal voor festivals enzo”, vertelt hij enthousiast. “Dat is zo mooi aan deze wedstrijd. Als je wint wordt je brouwsel verder ontwikkeld, zodat het ook in grote volumes gemaakt kan worden. En het komt ook echt in de winkel te staan. Dat is zó leuk!” Als Jeroen ziet dat mensen zíjn bier drinken is hij stiekem wel een beetje trots. “Toen ik een keer op Schiphol op m’n vlucht zat te wachten en een terrasje pakte, zat een stel een tafeltje verderop aan mijn bier. Dan zou ik bijna vragen ‘vindt u het lekker?’”, lacht hij. “Dat zijn toch echt wel de leuke momenten van het brouwen.”

  Winnaar

  Aan de wedstrijd die Brand dit voorjaar voor de zesde keer uitschreef, deden 287 gepassioneerde thuisbrouwers mee. “De jury had gevraagd om een Session IPA te brouwen. Dit is een blond, goudkleurig bier met een fruitige smaak en een zachte bitterheid van ca. 4% alcohol. Drie weken voor de finale is het bier door 21 keurmeesters blind gekeurd. Dat is een hele operatie geweest”, blikt Jeroen terug. “Uit alle inzendingen bleven er tien over. Deze werden op de finaledag nog eens door zes andere biersommeliers samen met mensen van Brand gekeurd voor de definitieve uitslag.” Samen met leden van het Bergsche Bierbrouwers Gilde reisde Jeroen af naar Den Haag. De insteek was om samen een leuke dag te beleven. “Als eerdere prijswinnaar werd ik op het podium geroepen om een babbeltje te houden. Ik kon niet geloven dat ik opnieuw gewonnen had. Echt bizar!”

  Scheikundig proces

  Eens in de zes weken maakt Jeroen tijd vrij voor een brouwdag. Hij brouwt dan zo’n dertig liter bier. “Ik zet dan alles de dag van tevoren al klaar, zodat ik op de dag zelf niet afgeleid wordt, maar mezelf kan focussen. Het is heel belangrijk om goed te werken: alles netjes noteren en stap voor stap werken.”
  Pannen, branders en de juiste ingrediënten (water, graan, hop en gist); veel meer benodigdheden zijn niet nodig. “Ik kook gewoon in de bijkeuken of in onze buitenkeuken. Overdag maak ik het bier in grote pannen. ’s Avonds ga ik het splitsen in twee keer vijftien liter. In elk vat doe ik een ander soort gist. In het ene bijvoorbeeld Westmalle in de andere bijvoorbeeld een Amerikaans gist. De gistkeuze is heel belangrijk. Het soort gist heeft namelijk heel veel invloed op de smaak en geur. Zo krijg je dus uit één brouwsel twee verschillende bieren”, legt hij uit. Na zo’n zeven dagen gaat het bier over op de nagisting. Dat duurt een paar weken. “Net na het brouwen is het bier nog troebel. Nadat het is uitgeklaard is het mooi helder. Dan kan ik beginnen met bottelen. Om te zorgen voor een mooie schuimkraag doe ik er gist en suiker bij. Dit is nodig voor de hergisting op fles. Dit zorgt voor de ontwikkeling van koolzuur waardoor het bier zijn prikkeling krijgt. Hierdoor gaat het fijn smaken en geuren. Zonder koolzuur is het bier plat en zit er geen kleur of geur aan.”

  Session IPA

  Traditionele IPA’s horen thuis in de categorie ‘zwaar bier’. De gloednieuwe Session IPA van Jeroen is echter lang niet zo sterk als het origineel. “Het is een heel fris bier met een mooie bitterheid en een bloemige tropische geur”, beschrijft Jeroen zijn creatie. “De Session heeft een heel mooi schuimkraagje en is goudblond van kleur. Er zit een licht fruitige smaak in van mandarijn. Deze is afkomstig uit de gebruikte hoppen. Heel verfrissend!” Jeroen verwacht dat zijn Session IPA vooral in de zomer op het terras goed gaat scoren. “Mensen willen best iets speciaals drinken, maar het moet niet te zwaar zijn.” De marketingafdeling van Brand wil de Session uit gaan brengen in het roze. “Daar moet ik nog wel een beetje aan wennen, maar de kleur is puur gekozen om op te vallen.”

  Ontwikkeling

  Samen met de brouwmeesters van Brand gaat Jeroen de komende maanden aan de slag om het recept verder te perfectioneren. “In de Brand-brouwerij werken ze met grote volumes. Dat is natuurlijk wel even wat anders dan mijn huis-tuin-en-keukenpannen”, lacht hij. “Het leuke van brouwen in het groot is dat je in zo’n installatie zo dicht mogelijk naar het origineel probeert toe te werken.” Als alles volgens planning verloopt staat Jeroen’s Session IPA begin volgend jaar in de schappen. Nog even geduld dus!

  Lees verder in het magazine