Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • “Ik krijg geen andere behandeling dan de jongens”

  Uw Regio mei 2017

  Uw Regio
  mei 2017

  De bouw heeft het imago een mannenwereld te zijn, maar volgens ‘insider’ Madelon Nederlof klopt dat beeld niet. “Er zijn gelukkig meer vrouwen, ik ben echt niet de enige.” De derdejaars leerling volgt de richting Bouwen, Wonen en Interieur in het profiel Techniek aan Steenspil in Halsteren. Afgelopen maart deed ze mee aan de regionale timmerwedstrijd van Bouwschool Breda. Hoewel ze zich thuis voelt in de bouw, liggen haar toekomstplannen nog niet vast. “Ik zit nog te twijfelen tussen de bouw of interieurbouw. De bouw is grover werk, bij interieurbouw kan ik mezelf meer uitdagen.”

  Madelon werkt graag met haar handen, van jongs af aan is dat al zo geweest. “Op de basisschool bouwde ik mee aan het decor voor het toneel”, vertelt ze enthousiast. “Ik heb altijd al graag met m’n handen gewerkt.” Profielen stellen, zagen, schaven: Madelon pakt alle mogelijke klusjes op. “Ik vind het altijd leuk om met machines te werken. Alleen aan schuren en schaven heb ik een hekel, dat is zo vermoeiend. En opruimen; daar hou ik ook niet van”, voegt ze er lachend aan toe.

  Titel

  Samen met zeventien jongens streed Madelon afgelopen maart twee dagen lang voor de titel ‘beste timmerman of vrouw van de regio’. “Ik kreeg geen andere behandeling dan de jongens ofzo”, blikt ze terug. “Vorig jaar moesten er veel verbindingen gemaakt worden, dus mijn docent meneer Wijmans raadde mij aan dat veel te oefenen.” De timmermannen en timmervrouw in spé kregen de opdracht om een huishoudtrapje te maken. “Het was leuk om te doen. Ik was niet zenuwachtig ofzo, je kreeg ook genoeg tijd voor de opdracht. De wedstrijd heeft mij wel geholpen om beter te werken. Ik kreeg als feedback dat ik van tevoren beter moet nadenken over wat ik wil gaan doen, dus meer in stappen te werken. De positieve feedback was dat ik netjes en recht gewerkt heb.”

  Praktijk

  Madelon en haar medeleerlingen zijn twee keer per week in de werkplaats van Bouwmensen in Bergen op Zoom te vinden. Naast schoolopdrachten, zoals het maken van tekeningen in AutoCAD en het stellen van profielen, werken ze daar ook aan ‘echte’ opdrachten. “Ik ben nu bezig met het maken van kruisjes voor op de oude banken van een kerk in Steenbergen. Met Kerst moesten we kerstbomen van balkjes maken en elanden voor aan de muur.”

  Toekomst

  Als bijbaantje werkt Madelon bij een bedrijf dat kozijnen maakt. “Ik ruim op en doe wat losse klusjes”, legt ze uit. “Ik ben de enige vrouw daar, maar dat maakt me niks uit.” Deze maand zal Madelon voor het eerst stage gaan lopen bij een bedrijf dat meubels van steigerhout maakt. Ze weet nog niet zeker wat ze in de toekomst wil gaan doen. “Na het vmbo wil ik naar het Markiezaat College in Bergen op Zoom. Welke richting ik precies wil gaan doen weet ik nog niet. De bouw vind ik leuk, maar interieurbouw lijkt me ook wel wat. Ik denk dat ik mezelf in het ontwerpen en bouwen van interieurs meer kan uitdagen.”


  Er zijn landelijk verschillende initiatieven om meer vrouwen voor een beroep in de bouw te laten kiezen. De Stichting Meidendag organiseert Meidendagen om meiden te stimuleren goed na te denken over de bouw en techniek als mogelijke studie- en werkoptie. Een glazen plafond komt in de bouw niet voor. Vrouwen in de bouw verdienen namelijk evenveel als mannen, soms zelfs nog iets meer, dat blijkt uit onderzoek van Stichting Loonwijzer. In andere sectoren, afgezien van de landbouw, verdienen vrouwen minder dan hun mannelijke collega’s.

  Bron: www.rtlnieuws.nl

  Lees verder in het magazine