Het magazine voor West-Brabant en de Gemeente Tholen
 • Het gratis
  huis-aan-huismagazine
  in uw regio!
 • Verplichte feestdagen

  Uw Regio selecteer

  Uw Regio
  selecteer

  De trouwe lezers van ‘Achteraf Bekeken’ weten dat ik persoonlijk niet zoveel op heb met die verplichte feestdagen. Het draait mij wat te vaak uit op gemaakt gezellig doen met mensen waar door het jaar heen nauwelijks oprecht aandacht aan wordt besteed. Als smoes wordt gebruikt dat we het allemaal zo druk hebben.

  Wees gerust hoor, ik ga u de voorpret op dagenlang stressen in de overvolle supermarkten en chaotische toestanden in de keuken niet ontnemen. Iedereen moet lekker doen waar hij of zij zin in heeft. Maar val mij er niet mee lastig. Wat dat betreft is het heerlijk dat iedereen in mijn directe omgeving weet hoe ik tegen al die kouwe drukte aankijk. Ik beperk me tot het naar binnen sjouwen en later weer buitenzetten van de kerstboom. Naast die twee sessies accupunctuur voor gevorderden loop ik ook nog trouw elke avond voor het naar bed gaan een rondje van circa 10 minuten door het huis om alle kaarsjes en lampjes te doven en als klap op de vuurpijl gedoog ik dat er vanaf de dag na Sinterklaas onafgebroken van die irritante kerstliedjes gedraaid worden.

  Ik word altijd een beetje baldadig als ik al die opgewonden standjes om mij heen druk zie doen in aanloop naar de feestdagen. Toen een kennisje mij onlangs vertelde dat zij haar mooi opgetuigde kerstboom ‘op Facebook had gezet’ kon ik het niet laten om daar quasi grappig op te reageren ‘dat je er in dat geval in ieder geval thuis geen naalden van op hoeft te zuigen.’

  Nee, dit is voor mij niet de beste tijd van het jaar Ik word zelfs een beetje triest als ik al die mensen om mij heen druk zie doen met het uitwisselen van kerstkaarten en het versturen van al die lekker persoonlijke ‘beste wensen’ via de moderne sociale media. Dat voelt voor mij hetzelfde als dat je op kerstavond of met de jaarwisseling een Whatsapp naar de dienstdoende nachtzuster van het verzorgingshuis stuurt om je eenzame vader of moeder fijne Kerstdagen of een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Mijn credo is altijd dat het mooie van kerst is dat het na twee dagen weer voorbij is. Volgens mij waren er heel vroeger al van die mensen zoals ik, want naar mijn idee heeft zo’n bondgenoot in de oudheid ooit puur uit opluchting de hartenkreet: ‘gelukkig, Nieuwjaar!’ de wereld in geslingerd. Later heeft daar één of andere romanticus de komma van tussen gehaald.

  Mijn eindejaarsboodschap? Het leven is een feestje, laat je daarin niet leiden door ‘verplichte feestdagen’. Ik wens iedereen het hele jaar door het allerbeste, daar wijk ik dus ook nu niet van af. Goede tradities moet je in stand houden, toch?

  Lees verder in het magazine